Afwijzing, ego structuren, maskers en een tantrisch leven.


(On)bewust worden we door onze eigen ouders en opvoeders uit onze omgeving al van jongs af aan afgewezen. Het begint al in de eerste weken van ons leven d.m.v. het niet krijgen waar we behoefte aan hebben zoals bijvoorbeeld aanraking, liefde, warmte, veiligheid, geborgenheid, begrip en een luisterend oor. Maar ook behoeftes als een schone luier, drinken, eten, kleding, een warme deken of juist frisse lucht. Nu kun je denken dat je bovengenoemde behoefte je als kind wel degelijk hebt gehad en dus dat je niets te kort bent gekomen. Maar heb je ze ontvangen op het moment dat je het nodig had? Of hadden je opvoeders reacties als;

  • Ach laat de baby maar even huilen dat is goed voor de traanbuisjes. Ik heb haar net een schone broek en eten gegeven dus er kan niets aan de hand zijn.

  • Leg de baby maar alleen in de andere kamer met de deur dicht. Ik word gek van dat gejank de hele tijd.

  • Stoor me niet de hele tijd, zie je niet dat ik druk bezig ben?

  • Mam/pap/juf kijk eens wat ik heb gemaakt? Nee dat is niet goed hoor. Dat kun jij veel beter/mooier/netter.

  • Heb jij nu alweer in je broek geplast? Jij hebt ook altijd wat. Nu is het jouw schuld dat wij te laat komen.

  • Niet praten en stil zitten aan tafel. Eerst eten en als ik straks tijd heb dan mag je je verhaal vertellen.

  • Je vader is moe zoon, zie je dat niet. Hij heeft de hele week hard gewerkt en dan verdient hij het niet om door jou lastig te worden gevallen.

En zo kan iedereen voor zichzelf nog vele uitspraken, opmerkingen of verdrietige gebeurtenissen aan dit lijstje toevoegen.

De angst voor afwijzing is voor kleine kinderen eenvoudigweg te pijnlijk of zelfs dodelijk (zie mijn blog “Afwijzing! Een diepgewortelde doodsangst”). Daarom leren we als kind in onze eerste 7 levensjaren ego structuren of ook wel afweermechanisme, om de pijn die afwijzing met zich mee brengt minder of niet meer te voelen.

Maar het toepassen van ego structuren heeft natuurlijk wel gevolgen. Als persoon reageer je namelijk anders dan wanneer je geen afweer zou gebruiken en gewoon lekker helemaal ope