Afwijzing! Een diepgewortelde doodsangst.


Een van onze grootste angsten, is de angst om afgewezen te worden. En helaas krijgen we er allemaal vroeg of laat mee te maken. Afgewezen worden is niet bepaald leuk. Sterker nog. Afgewezen worden is zo pijnlijk voor ons mensen dat het zelfs kan lijden tot de dood.

En dit verzin ik niet.

Een goede vriend van mij vertelde me eens dat er ooit een onderzoek had plaats gevonden waarbij een aantal baby’s wel voeding en verzorgen kregen en een aantal baby’s slechts voeding en dat de uitkomst zou zijn dat de baby’s die wel voeding kregen, maar geen aandacht/fysiek contact, dat die baby’s uiteindelijk doodgingen. Dood? Serieus? Nu is mijn goede vriend niet bepaald iemand die dit soort dingen uit zijn duim zuigt maar ik ben toch zelf even op onderzoek gegaan om hier wat meer over te weten te komen (lang leven Google).

Wat ik vond was niet alleen de bevestiging dat het onderzoek inderdaad had plaats gevonden (door Rene Spitz, 1940 in de VS), maar daarbij vond ik ook nog echt beeldmateriaal* van deze Rene Spitz van onderzoeken die hij een paar jaar later had gedaan (1952). Ik heb deze video van begin tot het eind bekeken. De voor mij toch vrij ingrijpende beelden hebben me zo aan het denken gezet dat ik er gewoon iets mee moest gaan doen. De beelden kwamen zo bij me binnen. Ze raakte me op een heel diep niveau omdat ik werd herinnerd aan dingen/gevoelens die ik al lang ken maar die (ondanks al vele workshops, therapieën en persoonlijke groeiprocessen) nog steeds invloed hebben op mijn leven (ook als volwassene anno nu). Mijn oude kind pijn werd geraakt. En n a nog wat verder voelen kreeg ik ook het inzicht dat ik daardoor niet het leven leid, welke ik in potentie zou kunnen leiden. En als dat voor mij geld, dan geldt dit misschien ook wel voor anderen.

In mijn aankomende blogs ga ik dieper in op het thema afwijzing. Ik ga dieper in op de vraag; "Wat is het effect van deze angst op":

  • Je relaties in algemene zin

  • Je werk

  • Je seksleven als man

  • Je seksleven als vrouw

  • Je partner

  • Je gezin / kind(eren)

  • Samenleving / maatschappij

  • Een tantrisch (seks)leven

  • Jezelf