De-armouring van het lichaam


Wellicht heb je het woord de-armouring nog nooit gehoord. Of wel gehoord maar geen idee wat nu de-armouring precies inhoud.

Armour(ed) is het Engelse woord voor harnas/schild (gewapend/gepantserd). De-armouring betekend dus jezelf ontdoen van een harnas/schild of ontwapenen. Maar waarom zou je je lichaam willen de-armouren?

Lichamelijke klachten

Van baby af aan krijgen we te maken met invloeden van buitenaf die er voor zorgen dat we een afweermechanisme ontwikkelen. Deze afweermechanisme (zie andere blogs) zijn als klein kind nodig om letterlijk te overleven maar zitten ons als volwassen mens behoorlijk in de weg. Om al onze afwijzingen, pijn, verdriet, stress enz. minder (of zelfs niet meer) te hoeven voelen, bouwen we een schild/muur om ons heen. Zichtbaar en onzichtbaar.

Door het opgetrokken schild zijn we minder goed in staat om onze eigen gevoelens, emoties en behoeftes te voelen en kenbaar te maken. Ook durven we vaak niet meer kwetsbaar te zijn of onze eigen gezonde grenzen aan te geven. Niet bij onszelf laat staan bij je partner, kinderen, vrienden, collega’s enz. En dit zorgt op korte termijn voor wrijving, onvrede en een onrustig en stijf lichaam. Op langere termijn uiteindelijk voor lichamelijke klachten en ziektes omdat het zich allemaal opgehoopt heeft in ons lichaam.

Terug in contact met je lichaam

Om weer in contact te komen met je lichaam, diepe gevoelens en om vragen te kunnen beantwoorden als; “Wat wil ik nu eigenlijk?”, “Welke behoefte(s) heb ik nu?”, “Wat is mijn life purpose?”, z