top of page

De-armouring van het lichaam


Wellicht heb je het woord de-armouring nog nooit gehoord. Of wel gehoord maar geen idee wat nu de-armouring precies inhoud.

Armour(ed) is het Engelse woord voor harnas/schild (gewapend/gepantserd). De-armouring betekend dus jezelf ontdoen van een harnas/schild of ontwapenen. Maar waarom zou je je lichaam willen de-armouren?

Lichamelijke klachten

Van baby af aan krijgen we te maken met invloeden van buitenaf die er voor zorgen dat we een afweermechanisme ontwikkelen. Deze afweermechanisme (zie andere blogs) zijn als klein kind nodig om letterlijk te overleven maar zitten ons als volwassen mens behoorlijk in de weg. Om al onze afwijzingen, pijn, verdriet, stress enz. minder (of zelfs niet meer) te hoeven voelen, bouwen we een schild/muur om ons heen. Zichtbaar en onzichtbaar.

Door het opgetrokken schild zijn we minder goed in staat om onze eigen gevoelens, emoties en behoeftes te voelen en kenbaar te maken. Ook durven we vaak niet meer kwetsbaar te zijn of onze eigen gezonde grenzen aan te geven. Niet bij onszelf laat staan bij je partner, kinderen, vrienden, collega’s enz. En dit zorgt op korte termijn voor wrijving, onvrede en een onrustig en stijf lichaam. Op langere termijn uiteindelijk voor lichamelijke klachten en ziektes omdat het zich allemaal opgehoopt heeft in ons lichaam.

Terug in contact met je lichaam

Om weer in contact te komen met je lichaam, diepe gevoelens en om vragen te kunnen beantwoorden als; “Wat wil ik nu eigenlijk?”, “Welke behoefte(s) heb ik nu?”, “Wat is mijn life purpose?”, zal je eerst dat kwijt moeten raken wat je in de weg zit. Namelijk je opgebouwde blokkades. Nu kun je er voor kiezen om te gaan mediteren, yoga oefeningen doen of de stilte op te zoeken hoog in de bergen ver van iedereen vandaan. Maar de kans dat je snel van lichamelijke blokkades afkomt is vrij klein. Waarom? Als je je weggestopte pijn of verdriet niet echt gaat voelen, zal het altijd ergens in je lichaam blijven zitten. “Healing is in the feeling” (deze uitspraak heb ik van Puja Lepp). Uit eigen ervaring weet ik dat het ook zo werkt. Nu ga ik niet zeggen dat mediteren of yoga geen zin heeft (in tegendeel zelfs), maar het kan veel makkelijker en sneller als je een de-armouring massage sessie ondergaat.

Wat houdt een de-armouring massage in?

Het hele lichaam wordt (d.m.v. diverse massage technieken) gemasseerd waarbij vastzittende delen van het lichaam los worden gemaakt. Dat kunnen oppervlakkige delen zijn maar ook dieperliggende delen. Als blokkades worden gevonden dan wordt daar extra aandacht aan besteed om dat weer los te krijgen. Door massage bewegingen, door (lichte) druk uit te oefenen op één plek (triggerpoints) of juist door slechts aanraking. Ieder mens is verschillend en iedere blokkade/trauma is verschillend. Tijdens de massage of als blokkades worden opgeruimd, kun je fysieke pijn, emoties, trillingen, tintelingen en golven van energie ervaren. Energie die je weer letterlijk voelt stromen door je hele lichaam.

Voordelen

Het grootste voordeel van een de-armouring massage is natuurlijk dat je je opgeslagen blokkades kwijtraakt en je lichaam opent. En dat heeft tot gevolg dat je:

- je lichaam weer optimaal voelt (fysiek en energetisch)

- beter je behoeftes kan voelen en aangeven/uitspreken (self-esteem)

- je partner weer veel beter voelt (fysiek en energetisch)

- oude pijn en emoties op een dieper niveau kan helen

- je relaties om je heen verbeteren/versterken