top of page

Afwijzing! Een diepgewortelde doodsangst.


Een van onze grootste angsten, is de angst om afgewezen te worden. En helaas krijgen we er allemaal vroeg of laat mee te maken. Afgewezen worden is niet bepaald leuk. Sterker nog. Afgewezen worden is zo pijnlijk voor ons mensen dat het zelfs kan lijden tot de dood.

En dit verzin ik niet.

Een goede vriend van mij vertelde me eens dat er ooit een onderzoek had plaats gevonden waarbij een aantal baby’s wel voeding en verzorgen kregen en een aantal baby’s slechts voeding en dat de uitkomst zou zijn dat de baby’s die wel voeding kregen, maar geen aandacht/fysiek contact, dat die baby’s uiteindelijk doodgingen. Dood? Serieus? Nu is mijn goede vriend niet bepaald iemand die dit soort dingen uit zijn duim zuigt maar ik ben toch zelf even op onderzoek gegaan om hier wat meer over te weten te komen (lang leven Google).

Wat ik vond was niet alleen de bevestiging dat het onderzoek inderdaad had plaats gevonden (door Rene Spitz, 1940 in de VS), maar daarbij vond ik ook nog echt beeldmateriaal* van deze Rene Spitz van onderzoeken die hij een paar jaar later had gedaan (1952). Ik heb deze video van begin tot het eind bekeken. De voor mij toch vrij ingrijpende beelden hebben me zo aan het denken gezet dat ik er gewoon iets mee moest gaan doen. De beelden kwamen zo bij me binnen. Ze raakte me op een heel diep niveau omdat ik werd herinnerd aan dingen/gevoelens die ik al lang ken maar die (ondanks al vele workshops, therapieën en persoonlijke groeiprocessen) nog steeds invloed hebben op mijn leven (ook als volwassene anno nu). Mijn oude kind pijn werd geraakt. En n a nog wat verder voelen kreeg ik ook het inzicht dat ik daardoor niet het leven leid, welke ik in potentie zou kunnen leiden. En als dat voor mij geld, dan geldt dit misschien ook wel voor anderen.

In mijn aankomende blogs ga ik dieper in op het thema afwijzing. Ik ga dieper in op de vraag; "Wat is het effect van deze angst op":

  • Je relaties in algemene zin

  • Je werk

  • Je seksleven als man

  • Je seksleven als vrouw

  • Je partner

  • Je gezin / kind(eren)

  • Samenleving / maatschappij

  • Een tantrisch (seks)leven

  • Jezelf

Om als baby te voorkomen dat je dood gaat (omdat de omgeving niet de aandacht, liefde en affectie geeft of juist overmatig te veel), gaat een baby vrij snel al ego strategieën bedenken om in leven te blijven. In dit stadium is het ook gewoonweg van levensbelang om dit te doen. De uitdrukking “doodsbang zijn” is niet figuurlijk maar letterlijk van toepassing. Angst hebben om dood te gaan door AFWIJZING!

Gelukkig zijn deze beelden uit 1952 en hebben we hiervan geleerd. En gelukkig zullen veel mensen daarom in veel gevallen een betere moeder-kind relatie hebben gehad. Toch worden nog steeds (of juist meer) op grote schaal kinderen afgewezen anno nu. De gehele maatschappij is vandaag de dag zo druk met zichzelf, allerlei afleidende “verplichtingen” en apparaten bezig, dat we onze kinderen uit het oog verliezen. Ze te lang aan hun lot over laten en dus onbewust afwijzen. Met alle gevolgen van dien. Maar doen we dit enkel bij onze kinderen of hebben onze strategieën ook invloed op ons algehele leven incl. relatie(s), werk, seks enz?

Ego strategieën nuttig of niet?

Hoewel het dus nuttig is om een ego te hebben die ons waarschuwt voor (levens)gevaar (bijv. er staat een uitgehongerde wilde leeuwin voor je neus, klaar om aan te vallen), is het niet zo nuttig (of handig) om als volwassene vanuit een kind ego strategie te reageren. Niet voor jezelf maar zeker ook niet voor je vrienden, collega’s, baas, kind(eren), familie, buren of je partner. Helemaal niet als die andere persoon op zijn of haar beurt ook reageert vanuit een kind ego strategie. Miscommunicatie, gekwetst worden, de ander de schuld geven, jezelf klein of juist groot maken en ruzie liggen vlak om de hoek.

Maar wat zijn dan die ego strategieën of afweermechanismen? En beter nog wat kun je doen als volwassene om niet meer te reageren vanuit kind pijn maar vanuit volwassen gedrag?

Wil je hierover meer weten meld je dan aan voor onze besloten Facebook groep Tantra community Opening Up. In deze besloten groep (alleen leden kunnen het lezen) wil ik naast spreken over het onderwerp "afwijzing", jullie ook meenemen in o.a. mijn (en jullie) reis in persoonlijke ontwikkeling en groei, ervaringen in seksualiteit, seksuele energie, tantra, relatie(s) en liefde. Maar ook informeren over wat mannen en vrouwen bezig houden met betrekking tot relaties, seks, gedachtes over zichzelf en anderen enz. Jullie uitleg geven over het mannelijke en vrouwelijke lichaam, hoe je je lichaam kan ontdoen van blokkades door de-armouring massage technieken bijv. en alles waar we graag meer over willen weten maar vaak het onderwerp niet durven aan te snijden. Kortom ik nodig je uit om te lezen, eigen ervaringen te delen en mee te discussiëren in een besloten veilige groep.

Wil je lid worden van deze groep? Klik dan op deze link en beantwoord 3 vragen.

Ik heet je nu alvast van harte welkom.

Warme groet,

Bernadette

PS: * Hieronder tref je de video aan van het onderzoek gedaan door Rene Spitz, 1952 in VS.

Psychogenic Disease in Infancy René Spitz 1952. In deze video zijn ontberingseffecten bij kinderen te zien. Bron video is ingesproken door Donald Johnson. Lengte: 19 minuten

PPS: Beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Comments


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page